Met de Filosofieclub op pad!
Vrijdag 28 maart beleefde de Filosofieclub een primeur: voor het eerst trokken we er samen op uit! De bestemming? Museum Het Spinozahuis te Rijnsburg. Samen met 18 leerlingen – van klas 3 t/m 6 – reisden we per trein en bus richting het huis waar Benedictus de Spinoza, nadat hij door de joodse gemeenschap in Amsterdam een banvloek over zich had gekregen, zo’n tweeënhalf jaar een kamer huurde.
Het museum omvat tegenwoordig het gehele woonhuis, plus een nieuw aangebouwde ontvangsthal. De verschillende ruimtes zijn gewijd aan de tijd waarin Spinoza leefde en uiteraard aan zijn denkbeelden. Een indruk van zowel zijn tijd als zijn ideeën: Spinoza was zeer verontwaardigd over de moord op de gebroeders De Wit. Zijn huisbaas weerhield hem er uiteindelijk van een plakkaat met de tekst Ultimi Barbarorum in het openbaar op te hangen.
De leerlingen werden hartelijk ontvangen en we kregen in twee groepen een leerzame rondleiding van ervaren gidsen die veel over Spinoza, zijn denken en zijn tijd wisten te vertellen. Wist u bijvoorbeeld, dat de kostbare bibliotheek van Spinoza door de nazi’s werd geconfisqueerd, maar om onbekende reden werd opgeslagen in een oude mijn in Duitsland en na de oorlog bijna compleet terugkeerde naar Nederland?
Na afloop werd natuurlijk de museumshop aangedaan. Hier scoorde ondergetekende onder meer een mooie poster met tijdlijn van het leven van Spinoza. Voor de geïnteresseerden: het is te bewonderen in lokaal 226. Ook konden we in de tuin aan de hand van filosofische vragen nadenken over actuele thema’s die al door de grootste Nederlandse filosoof op de kaart zijn gezet, zoals: Ben jij vrij om te denken wat je wilt?
Net als Albert Einstein – een groot bewonderaar van Spinoza – hebben veel leerlingen hun naam in het gastenboek gezet. Je weet immers nooit: misschien gaan filosofieleerlingen over honderd jaar wel met eenzelfde verwonderde verwachting op zoek naar een oud-leerling van het Lyceum als dat wij speurden naar de handtekening van A. Einstein.
Djarno Wiegman