Op ontdekkingstocht door Rotterdam
Donderdag 20 en vrijdag 21 februari stapten alle leerlingen uit de derde klas van het Groene Hart Lyceum in de bus naar Rotterdam. Wat volgde was een dag vol indrukken, zonneschijn en leerzame momenten rondom het thema stadsontwikkeling.
De excursie begon bij de Erasmusbrug – niet alleen een indrukwekkend stukje infrastructuur en architectuur, maar ook het startpunt van een inspirerende wandeling door de moderne stad. Onder leiding van hun bevlogen aardrijkskundedocenten ontdekten de leerlingen de Kop van Zuid en het Rijnhavengebied. Ze leerden hoe oude havengebieden worden omgetoverd tot leefbare stadswijken en hoe stadsplanning en herinrichting werkt aan duurzaamheid en leefbaarheid.
Een bijzonder onderdeel van de dag was het bezoek aan Katendrecht: een wijk die dankzij gentrificatie transformeerde van roemruchte volksbuurt naar hopelijk in de toekomst levendige hotspot. De leerlingen onderzochten hoe de stad Rotterdam probeert een lang achtergestelde wijk weer aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Daar bedachten de leerlingen in groepjes hun eigen ideeën om de leefbaarheid verder te verbeteren.
Tijdens het tweede deel van de excursie naar Rotterdam kregen de derdeklassers een uitdagende én leuke opdracht mee: Ontdek het centrum van de stad aan de hand van een zelfgekozen route. Gewapend met een routekaart, opdrachtenblad en een flinke dosis nieuwsgierigheid gingen de leerlingen in groepjes op pad.
Langs iconische plekken als de Markthal, Kubuswoningen, Witte Huis en de Koopgoot ontdekten ze hoe geschiedenis, architectuur en stadsontwikkeling samenkomen in het Rotterdam van vandaag. Bij elke locatie hoorden opdrachten die de leerlingen aan het denken zetten: Waarom is deze plek bijzonder? Welke mensen komen hier? Wat zie je aan de gebouwen dat iets vertelt over het verleden?
De Markthal bleek bijvoorbeeld niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook dé plek voor een smakelijke lunch. Het prachtige lenteweer maakte de sfeer compleet – de zon zorgde voor een extra glans over de moderne skyline van de stad.
Kortom: een geslaagde excursie die theorie en praktijk op inspirerende wijze samenbracht