Niveau
Het Lyceum biedt opleidingen op havo- en vwo-niveau aan. Je kunt bij ons in de brugklas starten in een havo-klas, een havo/vwo klas, een vwo-atheneum of een vwo-gymnasiumklas. In de havo/vwo klas wordt op vwo-niveau lesgegeven.
Het Lyceum biedt opleidingen op havo- en vwo-niveau aan. Je kunt bij ons in de brugklas starten in een havo-klas, een havo/vwo klas, een vwo-atheneum of een vwo-gymnasiumklas. In de havo/vwo klas wordt op vwo-niveau lesgegeven.
Het Groene Hart Lyceum is een school voor havo en vwo (atheneum en gymnasium) in Alphen aan den Rijn. Onze leerlingen worden door vakdocenten in alle lessen uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Persoonlijke wensen, behoeften en de eigenheid van onze leerlingen staan daarbij voorop. Wij staan voor gedegen onderwijs en durven kritisch naar onszelf te kijken.
Tijdens een brugjaar krijgen de leerlingen de ruimte om zich te ontwikkelen en te kijken wat het beste bij hen past. De wereld buiten de school nemen we mee in deze verkenning. Actuele en maatschappelijke onderwerpen maken deel uit van onze lessen, waarbij de leerlingen zelf veel inbrengen. Met activerende werkvormen bereiden we onze leerlingen goed voor op de wereld van morgen en de volgende stap, want het diploma is meestal geen eindstation.
Het aanbod op het Lyceum is breed. Met onze reguliere havo- en vwo-opleidingen bieden we leerlingen een goede voorbereiding op een vervolgopleiding en op hun plek in de maatschappij. Daarnaast kunnen leerlingen zich oriënteren op het Technasium. Bij het vak Engels kunnen ze zich voorbereiden op de internationaal erkende examens van Anglia. Op die manier beheersen ze straks Engels op hoog niveau.
We geven leerlingen verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling binnen duidelijke, heldere en herkenbare kaders. De leerlingen weten wat we van ze verwachten. We stimuleren de leerlingen om het beste uit zichzelf te halen en belonen goede prestaties en inzet. Zo ondersteunen we onze leerlingen optimaal bij het ontplooien van hun talenten.
Bekijk de lessentabel om te zien welke vakken we aanbieden.
Op het Lyceum vinden wij cultuur belangrijk. Kunst en cultuur helpen onze leerlingen zichzelf uit te drukken en de wereld om zich heen beter te begrijpen.
In de lessen en tijdens projectdagen en excursies maken de leerlingen kennis met verschillende disciplines van kunst en cultuur. Zo bieden we muziek en beeldende vorming als examenvakken aan. Onze leerlingen kunnen hun talenten laten zien tijdens concerten en onze jaarlijkse kunstexpositie.
Het Technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo- en vwo-niveau. Bij ons Technasiumonderwijs ontwikkelen leerlingen vaardigheden die nodig zijn in de bètatechniek zoals samenwerken, projectmatig werken én plannen en organiseren. Het Lyceum is het eerste Technasium in de regio Alphen aan den Rijn.
In het eerste leerjaar oriënteren alle leerlingen uit de havo-, havo/vwo- en atheneum-brugklassen zich op het Technasium bij het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). De leerlingen werken in groepjes aan een echt vraagstuk uit het bedrijfsleven. Ze worden uitgedaagd een passende oplossing voor het probleem te vinden. Na deze oriëntatie kunnen leerlingen van zowel havo als atheneum kiezen voor het Technasium in de tweede klas.
Leerlingen die leren leuk vinden en nieuwsgierig zijn naar de klassieke wereld kunnen bij ons naar het gymnasium. Ze kunnen in het eerste jaar beginnen in de gymnasiumbrugklas. in de vwo-atheneumbrugklas bieden we het vak antieke cultuur aan. Leerlingen die in het tweede jaar naar het gymnasium willen, kunnen in de brugklas een inhaalprogramma volgen.
In de lessen Latijn en Grieks lezen de leerlingen verhalen uit de Griekse en Romeinse tijd. Zo ontwikkelen ze een kritische houding en leren ze niet alles aan te nemen wat wordt gezegd en geschreven. Ook leren ze filosoferen. Wie ben ik? Wat doe ik op deze wereld? Het zijn vragen waartoe we onze leerlingen op het gymnasium uitdagen.
De kennis van de klassieke talen helpt de gymnasiumleerlingen ook in hun vervolgopleiding en bij de moderne vreemde talen. Na het derde jaar kiezen de gymnasiasten of ze eindexamen doen in Grieks of Latijn.
Op het Groene Hart Lyceum kiezen leerlingen in de brugklas voor een talentklas. Eén middag per week volgen ze een gevarieerd programma. Er is aandacht voor samenwerken en presenteren. Zo krijgen ze de ruimte om hun talent verder te ontwikkelen. Er is keuze uit vier talentklassen.
Bij muziektheater maken de leerlingen een voorstelling of film en leren ze improviseren. Leerlingen die houden van film, toneel en muziek kunnen hier hun talent ontdekken en verder ontwikkelen.
Leerlingen die kiezen voor sport genieten wekelijks van twee uur extra sporten. Ze maken via clinics kennis met nieuwe sporten als flagvoetbal en (water)skiën.
Leerlingen in de talentklas atelier oefenen verschillende technieken en maken kunstwerken die worden geëxposeerd tijdens het Open Huis.
De talentklas science is voor leerlingen die houden van onderzoeken en experimenteren. Ze leren bijvoorbeeld hoe technische voorwerpen in elkaar zitten of bouwen een eigen raket.
Op het Groene Hart Lyceum bestaat de maatschappelijke stage uit 30 uur vrijwilligerswerk binnen het programma van de school. We vinden het op het Lyceum belangrijk dat onze leerlingen op een goede manier hun plek vinden in de samenleving en zich verantwoordelijk voelen voor hun aandeel in de maatschappij.
Wij maken het bezoek van onze website makkelijk voor jou. Dat doen we door gebruik te maken van functionele cookies, zodat de website goed werkt.