Onderwijsniveau
- vmbo-theoretische leerweg
- vmbo-tl / havo
Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-theoretische leerweg) of mavo/havo-advies. Hier kunnen leerlingen meer dan leren. Ze leren computer- en iPadvaardigheden, samenwerken, plannen maken, presenteren, onderzoek doen en problemen aanpakken. Later op het mbo hebben de leerlingen hier veel profijt van. Op de Topmavo zorgen docenten en leerlingen voor elkaar.
Samen met de leerling ontdekken we wat hun talenten zijn en waar de uitdagingen liggen. We stemmen regelmatig onze wederzijdse verwachtingen op elkaar af. We geven leerlingen alle ruimte en steun om hun talenten te ontwikkelen. Samen onderzoeken leerlingen en docenten wat bij hen past. Zo kunnen onze leerlingen het beste uit zichzelf halen. Dat is de ‘top’ uit Topmavo: talent ontwikkelen tot prestaties.
Onze leerlingen worden op school steeds zelfstandiger en zijn zo goed voorbereid op een vervolgopleiding. Onze lessen worden via een vaste structuur aangeboden. Dit noemen we de Topmavoles. Bekijk de lessentabel om te zien welke vakken we aanbieden.
De iPad is op de Topmavo een aanvullend leermiddel. Vaak staat het lesboek of het werkboek erop en leveren de leerlingen hun werk digitaal in. Alle leerlingen doen examen in Dienstverlening & Producten (D&P): dit is een extra vak naast de zes examenvakken. Voor D&P gebruiken we de iPad en de computer.
De Topmavo is erg geschikt voor leerlingen met vmbo-tl- of een vmbo-tl/havo-advies. Een leerling die start in de dakpanklas vmbo-tl/havo, krijgt op havoniveau les. Als een leerling is gestart in de vmbo-tl-klas en we ontdekken dat deze leerling meer aankan, dan bieden wij de mogelijkheid om op te stromen naar de tweede klas havo.
De cijfers, prestaties en vaardigheden bepalen of een leerling hiervoor in aanmerking komt. In maart gaan deze leerlingen met verdiepingsstof aan het werk. Op deze manier bereiden we ze voor op een goede start in 2 en 3 havo op de Topmavo.
Leerlingen die examen doen op vmbo-tl-niveau, blijven van leerjaar 1 tot en met 4 op de Topmavo. De havo-leerlingen gaan vanaf leerjaar 4 naar het Groene Hart Lyceum, hier aan de overkant van het plein.
Op de Topmavo hebben we een aantal vakken samengevoegd tot leerdomeinen zoals Mens & Maatschappij en Mens & Natuur. Zo staan er minder verschillende gezichten voor de klas. Voor de leerlingen wordt de samenhang tussen de vakken in hun leerdomein veel duidelijker. Tijdens de Topuren werken ze aan projecten waarin twee domeinen of vakken worden gecombineerd, met ruimte voor eigen inbreng.
De mentor van een klas geeft zijn vakles én de Topuren. Tijdens de Topuren bekijkt hij of zij het groepsproces en begeleidt de leerlingen. De mentor ziet de leerlingen dus bijna dagelijks en bouwt op deze manier echt een band met hen op. Hierdoor krijgen ze vertrouwen in zichzelf, maar ook in elkaar. De betrokkenheid van onze docenten is groot en draagt bij aan goede resultaten van ons onderwijs. Al jaren hebben we een uitstekend slagingspercentage, mede door intensieve begeleiding in leerjaar 4 en examentrainingen.
Op de Groene Hart Topmavo kies je ook voor een talentklas. Een paar uur per week volg je onder leiding van een vakdocent een afwisselend programma. Daarbij is er aandacht voor samenwerken en presenteren. Zo krijg je de ruimte om je talent verder te ontwikkelen. Je kunt kiezen uit vijf talentklassen.
In de keuken van onze talentklas culinair maak je de heerlijkste gerechten. Zo leer je alles over lekker en gezond eten en de bereiding ervan.
In de atelierklas maak je kunstwerken die vaak in de school worden geëxposeerd. We werken met allerlei materialen en doen ook groepsopdrachten.
Bij live & media acteer je en maak je muziek op het podium en in video’s. Je leert ook over het werk achter de schermen: licht, geluid, cameragebruik, monteren, greenscreen en muziek opnemen.
In de talentklas science & techniek ga je onderzoeken, oplossingen bedenken, ontwerpen en natuurlijk heel veel zelf maken. Je leert meten, tekenen, 3D-printen, monteren, zagen, vijlen en boren. Daarbij werk je met hout, kunststof, papier en metaal.
In de sportklas kun je twee uur lang sporten op een hoger niveau dan in de gewone lessen. Ook ga je naar diverse sportlocaties in en buiten Alphen aan den Rijn.
Er is in onze regio een steeds grotere behoefte aan goed opgeleide technische vakmensen. Via Toptechniek in bedrijf laten we onze leerlingen kennismaken met technische vakgebieden op een manier die bij hun belevingswereld aansluit. Zelf onderzoeken en ontwerpen staan voorop. We hopen zo meer kinderen te inspireren tot een carrière in de techniek.
Voor de leerlingen van het eerste leerjaar wordt de zgn. “Breng je kind mee naar werk”-dag georganiseerd.
In het tweede leerjaar volgen al onze leerlingen een maatschappelijke stage, waarbij ze leren hoe het is om anderen te helpen en voor anderen te zorgen. Op die manier leren ze iets over zichzelf en over de maatschappij.
In het derde jaar lopen de leerlingen een week stage bij een bedrijf. Ze leren tijdens de stage vooral veel over hoe het is om in een beroep te werken. Deze ervaring nemen ze mee naar hun vervolgopleiding.
Wij maken het bezoek van onze website makkelijk voor jou. Dat doen we door gebruik te maken van functionele cookies, zodat de website goed werkt.