Niveau
- vmbo-basis met lwoo (leerwegondersteuning)
- vmbo-basis
- vmbo-kader
- vmbo-gemengde leerweg
- Internationale schakelklas (isk)
- NXT 2 (mbo)
- Telescope (groep 8)
Het Groene Hart Leerpark is een vmbo in Alphen aan den Rijn. Bij ons staat leren door doen centraal. Onze leerlingen werken met hun handen, hun hart en hun hoofd. De opdrachten in ons onderwijsprogramma sluiten goed aan bij hun belevingswereld. Ze leren door het te doen, waardoor de motivatie om te leren groter is.
Wij werken met het vmbo-profiel Dienstverlening & Producten. Voor onze leerlingen betekent dit dat ze kunnen kiezen tussen verschillende dienstverlenende en technische richtingen. Met hun diploma kunnen ze dan doorstromen naar een mbo-opleiding die hen voorbereidt op een beroep in bijvoorbeeld de zorg, horeca, installatietechniek of media.
De klassen op onze school zijn klein. Op de niveaus vmbo-kader, vmbo-basis en vmbo-gemengde leerweg zitten er maximaal 25 leerlingen in een klas. In het leerwegondersteunend onderwijs zijn dit maximaal 17 leerlingen. Bekijk de lessentabel om te zien welke vakken we aanbieden.
Onze leerlingen leren bij ons op school veel over wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Tijdens de lessen loopbaanoriëntatie en – begeleiding helpen we om de richting te kiezen die daar het beste bij aansluit. Zo vinden ze een vervolgopleiding in een vak dat bij ze past.
Vanaf de eerste klas volgen onze leerlingen het ‘Ontdek je Talent’-programma om zich te oriënteren op de verschillende arbeidsgebieden. Ze bezoeken tien verschillende ervaringsstations. Zo ontdekken onze leerlingen waar ze goed in zijn en wat ze kunnen.
Na elk station bekijken de leerlingen wat ze hebben geleerd en of ze het leuk vonden. Dat doen ze tijdens de les loopbaanoriëntatie en -begeleiding met behulp van reflectieformulieren die in hun loopbaandossier worden verzameld. In dit dossier staan alle leerervaringen van de opleiding en stages. Het is erg handig voor een eventuele vervolgopleiding.
Er is in onze regio een steeds grotere behoefte aan goed opgeleide technische vakmensen. Als wij onze leerlingen vroeg voor een technisch beroep kunnen interesseren, biedt dit mooie kansen in hun verdere leven. Tegelijkertijd laten wij onze lesstof zo goed mogelijk aansluiten op wat er in de regio in het bedrijfsleven gevraagd wordt.
Via Toptechniek in bedrijf laten we onze leerlingen kennismaken met technische vakgebieden op een manier die bij hun belevingswereld aansluit. Zelf onderzoeken en ontwerpen staan voorop. We hopen zo meer kinderen te inspireren tot een carrière in de techniek.
Het Leerpark speelt ook een voortrekkersrol in het programma Versterking techniekonderwijs Rijnland. We werken hierin samen met andere vmbo’s in de regio, met mbo Rijnland, het bedrijfsleven en de gemeente. Via dit samenwerkingsverband komen we in aanmerking voor een subsidie van de overheid om ons techniekonderwijs te verbeteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat onze leerlingen met betere apparaten kunnen werken in de praktijklessen, of dat er ruimte komt voor gastlessen van werknemers van technische bedrijven.
Sinds 1 augustus 2015 is de nieuwe wet op de onderwijstijd van kracht. Kern is dat voor vmbo over de gehele opleiding 3.700 klokuren onderwijstijd gerealiseerd moet kunnen worden. Alle onderwijstijd is maatwerk. Dat wil zeggen dat niet elke leerling het gehele aanbod hoeft te doorlopen; er mogen daarin door de school keuzes worden gemaakt. De onderwijstijd wordt gevormd door de combinatie van lessen en activiteiten.
De lessentabel voor de onderbouw en klas 3 bestaat gemiddeld uit 32 lesuren per week. Voor de bovenbouw is het aantal lessen afhankelijk van het gekozen profiel. De leerlingen in klas 4 lopen 1 dag per week stage en volgen daarnaast 29 uur lessen per week. Onze lessen duren 50 minuten.
Daarnaast biedt de school veel mogelijkheden voor extra activiteiten waaruit leerlingen kunnen kiezen. Alle activiteiten die onder de verantwoordelijkheid van de school worden georganiseerd en begeleid door daartoe bevoegde medewerkers (in- of extern), mogen onder de onderwijstijd vallen. De deelraad wordt elk jaar instemming gevraagd op de gehele onderwijstijd.
Tijdens hun schooltijd lopen onze leerlingen verschillende keren stage. Ze leren hierbij veel over zichzelf en wat ze leuk vinden en krijgen de kans om te zien hoe het er echt aan toegaat in een vakgebied dat ze interesseert. We doen daarom ons uiterste best om ervoor te zorgen dat er voor onze leerlingen een ruime keus is aan stageplekken. We helpen hen om de stage te vinden die het best bij ze past.
Samen met andere vmbo-scholen in Alphen en Nieuwkoop zitten we in het platform Professional meets Talent. Professional meets Talent bevat een databank waarin alle meewerkende bedrijven, instellingen en scholieren te vinden zijn.
Bedrijven of instellingen kunnen actief op zoek naar de stagiair die zij graag willen hebben. Scholieren kunnen goed uitzoeken bij welk bedrijf zij graag hun stageperiode willen doorbrengen.
Om jou de beste ervaring te geven maakt onze website gebruik van cookies.